Verhalenkoffer

Verhalen kunnen allerlei vormen aannemen, maar zonder verhalen is er een angstaanjagende stilte.

— niet bekend

Workshop in groep 4

 

De leerlingen van groep 4 hadden inspiratiekaarten voor verhalen ingestuurd naar aanleiding van de actie van de Stichting Schoolverteller bij het boekenweek onderwerp ‘reis mee’ Als beloning kregen ze een workshop verhalen vertellen om te ervaren hoe leuk het is zelf te vertellen.

Na een korte introductie gingen we direct aan de slag.

Ik koos voor het verhaal van de leeuw en de muis. Een niet te ingewikkeld verhaal met een mooie structuur dat voor kinderen van groep 4 ( 6/7 jaar) goed te verwerken is. En tijdens het vertellen was het werkelijk muisstil, behalve toen de leerlingen gezamenlijk de leeuw lieten brullen, om even de spanning ruimte te geven.

We bespraken daarna het verhaal kort na. De leerlingen mochten het verhaal tekenen in 6 plaatjes of zoveel minder als voldoende was als hulp om het na te vertellen. Het zelf vouwen van een groot vel papier in 6 vakken ging bij de meesten probleemloos.

Met enige hulp en stimulering werkten ze allemaal met rode oortjes. Ze wilden wel de hele middag doorgaan, maar jammer genoeg is dat niet mogelijk.                        En daarna mochten de leerlingen zelf een deel van het verhaal vertellen voor de klas, met behulp van het tekenblad. Om de beurt een deel.                                         En dan nog eens. Tot de tijd op was. En de volgende dag met juf verder, zodat iedereen die wil toch een beurt krijgt.

De leerkracht had net zo genoten als de kinderen. Ze voelde zich geïnspireerd en wilde deze les ook zelf nog eens doen.                                                                            Mijn doel met deze les bereikt. Wat kan een schoolverteller meer wensen dan een leerkracht die zelf gaat vertellen…