Verhalenkoffer

De verhalen zijn er al. Je moet ze weten te vinden

— Tonke Dragt

Sheherazade, Residentieorkest en Haags Verhaal

Wat leuk is het wanneer je je hulp aanbiedt en daar wordt een beroep op gedaan. Zodat je opeens iets aan het doen bent waar heel veel kennis en kunde die je verzameld hebt bij te pas komt.
Het residentieorkest kent sociale projecten waarbij mensen die niet direct naar een concertzaal gaan kennis maken met klassieke muziek.
Dit keer is het Sheherazade dat op hun programma staat. Uitermate geschikt om te verbinden met verhalen. In dit geval verhalen die Medelanders meebrachten vanuit hun geboorteland.
Puzzelen dus, in Nederlands en Oekraïens; met behulp van een Youtube filmpje.Vertellen, opschrijven, bijschaven, veranderen. En dan inspreken zodat de verteller de tongbrekers, door luisteren en nadoen gaat beheersen, of we bewerken verder. Het tijdsbestek is een week of zes.
Het verhaal vanuit het oude Perzië werd aangeleverd in Perzisch schrift. Maar met een Engels boek met verhalen uit de Shanameh komen we ook hieruit. De manier. met het Youtube filmpje werkt ook voor Somalisch. En wanneer de dieren in het Engels benoemd kunnen worden helpt het Wereld wijde Web. Binnenkort worden de verhalen aan mij terug verteld. Ik ben zooo benieuwd.