Verhalenkoffer

Het enige dat jij hebt dat een ander niet heeft, ben jij. Jouw stem, joue gedachten. Jouw verhaal jouw visie; Dus vertel, teken en bouw zoals alleen jij dat kunt. (Neil Gaiman)

De Aanhouder…….

Alweer bijna een week geleden, de eerste roes voorbij. Veertien ademloos luisterende 14/15 jarigen, jongens en één meisje. Het verhaal over Florence Nightingale ging erin als koek. Leerlingen blij, docenten tevreden en ik ..gelukkig.

Nadat ik op 25 januari 2020 mijzelf beloofde te gaan vertellen in het VMBO (waarom, dat is een ander verhaal) heb ik contact gezocht, gemaild, gepraat, en uiteindelijk kreeg ik van een relatie de volgende introductie bij drie bibliotheken.

@……, Hermine is een verhalenverteller (zie https://www.verhalenkoffer.n) , ze komt op scholen, in bibliotheken en dergelijke als professioneel verhalenverteller en heeft een ruime ervaring in het onderwijs. Vertellen is inmiddels opgenomen als Immaterieel erfgoed. https://www.immaterieelerfgoed.nl/nl/page/2234/verhalen-vertellen                                             Hermine ontwikkelt steeds nieuwe uitdagingen. In het kader van de schrikbarende PISA-cijfers en de toegenomen laaggeletterdheid onder jongeren zou ze graag onderzoeken wat verhalen vertellen in het vmbo zou kunnen doen voor de taalvaardigheid. Vertellen van verhalen kan immers vakoverstijgend uitgevoerd worden en kan weer eens een andere insteek zijn voor de over het algemeen niet graag lezende jongeren. Zo heeft ze bijvoorbeeld een spannend verhaal over Florence Nightingale dat past bij Zorg & Welzijn. Ze is op zoek naar scholen om e.e.a. uit te proberen. Je snapt, ik kom bij jou uit!

De bibliothekaressen koppelden mij aan docenten op VMBO scholen. Die scholen zaten in deze tijd echt niet te wachten op een experiment. Maar de uitzondering bevestigt de regel. Op het IJsselcollege in Capelle aan den IJssel kreeg ik een kans.                                                                                                            Wat een vertrouwen in mij en in de leerlingen…..Ik hoop op een vervolg.